top of page

IZR Methode

Interactieve Zelf-Resonantie (IZR) is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie). De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën.
Wij zijn als IZR-begeleider door Interakt toegelaten tot het in Nederland en België actieve professionele IZR-netwerk. Net als onze collega’s in het IZR-netwerk zijn wij gedegen opgeleid in de toepassing van de methode. We onderhouden onze kennis en vaardigheden door permanente educatie, zodat we op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en blijven reflecteren op onze persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 

Ik gebruik het woord trauma voor de psychische verwondingen die ontstaan nadat een mens intens schokkende, angstaanjagende, overweldigende gebeurtenissen heeft meegemaakt, waaraan hij of zij zich machteloos overgeleverd heeft gevoeld. Er is na de gebeurtenis geen situatie/toestand waar veiligheid, rust, vertrouwen en verbondenheid is en waar je je gevoel mag en kunt toelaten waardoor je kunt ontladen.

Deze extreme stress en overweldigende gevoelens die de situatie met zich meebrengt zorgen ervoor dat je je gevoelens zult moeten uitschakelen. We worden gevoelens niet bewust gewaar. Ze worden echter wel opgeslagen; niet in ons geheugen maar wel in ons lijf.

Er treedt een noodmechanisme op om jezelf te splitsen in verschillende delen.

- een deel dat bijvoorbeeld kalm en nuchter blijft en doet wat er gedaan moet worden

- een deel waarin de onverdraaglijke gevoelens liggen opgeslagen, maar dat afgesplitst wordt om maar niet te hoeven voelen.

Verder leven in de afgesplitste toestand is niet eenvoudig. Je probeert het “gat” te vullen en compenseert zo veel mogelijk zodat je ogenschijnlijk normaal verder leeft en niemand aan je merkt hoe het werkelijk met je gaat (masker; hard werken, verslaving; materialisme, perfectionisme…) Er ontstaat een basaal gevoel van niet compleet zijn, vervreemding van jezelf, wanorde in jezelf, of het voelen van een leegte.

Het Interactieve Zelf Resonantie (IZR) proces is een vertaling van een werkwijze.

Interactief: tussen mij en een ander

Resonantie: trilling, frequentie

Zelf: in contact met een ander (de resonantie persoon) kijk je in de spiegel van jezelf

 

Een resonantieproces gebruiken we om een spiegel te krijgen van onze diepere drijfveren. 

Je zoomt als het ware in op jezelf. Je brengt jouw focus naar binnen met als centrale vraag: Hoe heb jij je verhouden tot dát wat je aantrof in het systeem waarin je bent terechtgekomen? 

 

Waar we ons als mens niet helemaal zelf kunnen waarnemen hebben we een spiegel nodig. 

In de resonantieprocessen wordt deze spiegel gevormd door andere mensen. Deze mensen belichamen thema’s voor jou waardoor jij in de resonantie (dat wat de ander laat zien in taal of lichaamshouding) iets van jezelf herkent.

 

Tijdens een resonantieproces werken we met een vraag, verlangen of onderzoeksvraag.

Jouw eigen innerlijke wereld wordt even, tijdelijk, buiten jezelf zichtbaar waardoor je iets te zien krijgt van jouw levensgeschiedenis. 

Waarom is het vervullen van het verlangen nog niet gelukt?

Welk antwoord heb jij gegeven op dat wat je aantrof en zorgde voor een intrapsychisch conflict?

Ook wordt zichtbaar welk onbenut potentieel jij in je hebt.

 

De tegenbeweging in jezelf (‘Er is iets in mij dat mij weerhoudt dát te gaan doen wat ik graag wil doen’) heeft vaak te maken met trauma en socialisatie. Dit zorgt ervoor dat we weg gaan bij onszelf. Er ontstaat een innerlijke, intrapsychische, split.

In een IZR proces werken we met woorden uit een verlangen of vraag. Elk woord laat iets zien van jouw eigen dynamiek.

Als jij jezelf herkent in wat er wordt gespiegeld wordt het mogelijk de door trauma's veroorzaakte split op te heffen. Je ontdekt het verschil tussen wat je bewust wilt en wat je onbewust doet en hoe tegenstrijdig dat soms voelt.

Misschien ontdek je aanpassingsgedrag dat ooit nodig was in een bepaalde situatie, maar dat je in je huidige leven niet meer verder brengt. 

Hierdoor kun je zelf persoonlijk verantwoordelijkheid nemen om andere keuzes te maken, ook al is dit anders dan wat het geweten van het systeem voorschrijft.

(BRON: Margriet Wentink, Interact)

©2022 door Welkom in Jezelf. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page